Wij werken al circulair

header Koopmans printmedia werkt nu circulair

 

 

 

Duurzaamheid en CO2-voetafdruk zijn thema’s die de laatste jaren centraal staan binnen Koopmans printmedia. Naast onze duurzaamheidsaanpak met o.a. biologische inkt, afvalscheiding, groene stroom en energiebesparende maatregelen wordt circulair werken bij ons nu daadwerkelijk een realiteit. 

Het gebeurt te vaak dat afval door bedrijven verzameld wordt als “recyclebaar materiaal” maar dat het niet gescheiden kan worden. Het afval is bijvoorbeeld bevuild met acrylaat tape dat op een PVC- wobbelaar is geplakt. Door de vervuilde en verschillende materialen wordt een groot deel van deze recyclebare materialen verbrand in plaats van gerecycled.

90% van het afval wordt gerecycled

 

wat gaan wij nu doen?

 

De winkels die wij voorzien van ons instore materiaal  krijgen van ons een speciale verzamelbox voor recyclebare kunststofmaterialen.

Al ons geleverde drukwerk labelen wij met een recycle logo van het gebruikte materiaal om het recycleproces te vergemakkelijken. Als de verzamelbox vol is, stuurt de winkel deze retour naar het distributiecentrum. Als wij een nieuwe order bij het distributiecentrum afleveren, nemen wij de volle box mee terug. Een bijkomend voordeel is dat het milieu op deze manier niet extra wordt belast.

Wij laten deze materialen recyclen en zorgen ervoor dat bijvoorbeeld tape en magneten verwijderd worden. Deze werkzaamheden worden gedaan door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Indien het verwijderen niet mogelijk is, zullen wij zorgvuldig het bevuilde deel wegknippen of -snijden.

Door deze aanpak blijft alleen 100% recyclebaar materiaal over. Het afval van het te recyclen materiaal zal als restafval worden verwerkt. Wij verwachten dat dit niet meer dan 10% van het materiaal zal bedragen. Minimaal wordt dus uiteindelijk 90% daadwerkelijk gerecycled.

 

duurzaamheid logo's

 

 

Kortom: Koopmans.

printmedia gaat samen

met zijn klanten echt

circulair werken.

onze doelstellingen

Het verankeren van duurzaamheid is bij ons een zeer belangrijk onderwerp.
Wij hebben dan ook een 5-tal doelstellingen, te weten:

doelstellingen circulair

 

hoe realiseren we dat?

 

Wij werken hoofdzakelijk met warmtepompen waarbij een deel van de warmte wordt hergebruikt. Daarnaast heeft ons bedrijf deels een “wit” dak om minder te hoeven koelen en zo de CO-2 uitstoot te reduceren. Ons gehele bedrijf is voorzien van ledverlichting. 

Daarnaast scheiden we onze afvalstromen. POS-producten kunnen zo bijvoorbeeld voor 90% hergebruikt worden. Plastic restafval voeren wij apart af voor hergebruik. Papier wordt gescheiden in wit-bont-karton om het hergebruik te optimaliseren. Metalen worden apart afgevoerd. Pallets worden elke dag door leveranciers mee retour genomen. Meerdere producten van forex zijn vervangen door papier en karton.

Ons bedrijf is FSC gecertificeerd. Eind 2019 hebben wij een CO2-neutraal geproduceerde Heidelberg drukpers in gebruik genomen. Tevens gebruiken wij groene stroom, naast de bio inkten voor de offset. Onze drukpersen zijn voorzien van IPA-reductie in combinatie met automatische wasinrichting waardoor er minimale hoeveelheden schoonmaakmiddelen nodig zijn.

Sinds 2019 is ons bedrijf MVO ECOVADIS gecertificeerd. Na onze laatste audit in juni 2021 behoren wij met het predicaat zilver tot de top 25% wereldwijd. Ook onze FSC-certificering versterkt onze MVO-bijdrage. Tevens werken wij samen met afwerkingsbedrijven, waar zoveel als mogelijk handwerk gedaan kan worden door mensen via het project “afstand tot de arbeidsmarkt”.

 

 

gaan we nu echt recyclen?

Koopmans-printmedia helpt u ook bij uw afvalscheidings-problemen. Door de juiste pictogrammen op de afval-containers of afval-locaties, wordt de communicatie verduidelijkt en vereenvoudigd. Deze pictogrammen hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat bij een relatie van ons die 8 containerwissels per dag had, waarvan er gemiddeld 2 werden afgekeurd, deze afkeuringen per dag tot 0 werden gereduceerd. 

doe jij met ons mee?

recycle

 

 

 

 

 

 

Wist je dat Frank in de 2-2022 editie van het tijdschrift Print Matters te vinden is met een verhaal over het circulair werken. Open de afbeeldingen en leer nog meer over het circulaire proces en koopmans. printmedia.

Print matters artikel over Koopmans printmedia en circulair werken
Print matters artikel over Koopmans printmedia en circulair werken
Translate »